Aproape toate centrele de vaccinare din România se vor deschide începând de luni, 4 ianuarie astfel încât tot mai multe persoane care figurează pentru imunizare în Etapa 1 să fie vaccinate în fiecare zi.
Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19 a anunțat că peste 90% din cele 376 de centre de vaccinare care deservesc personalul medical și personalul din centrele medico-sociale vor fi deschise începând de luni, 4 ianuarie.
Încă din cursul zilei de duminică, 3 ianuarie, a început procesul de distribuire a peste 36.000 doze de vaccin solicitate de centrele de vaccinare existente în fiecare județ.
Direcțiile de sănătate publică județene și Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București trebuie să centralizeze necesarul de vaccinuri din toate centrele de vaccinare arondate și să îl transmită către Centrul regional de stocare de care aparțin până în ora 13:00 a zilei anterioare vaccinării.
Valeriu Gheorghiță, șeful Comitetului Naţional de conducere a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, a susținut că începând din a doua săptămână a lunii ianuarie ar urma să fie vaccinate 20.000 de persoane pe zi. Medicul militar a precizat faptul că începând cu 5-6 ianuarie ar trebui ca numărul persoanelor vaccinate zilnic împotriva COVID-19 să ajungă la 20.000.
„Vaccinul are o eficacitate de peste 95%. Acest lucru inseamna că mai mult de 9 persoane din 10 vaccinate nu vor dezvolta boala. Este un lucru extraordinar, mai ales pentru persoane din grupele vulnerabile care dezvolta forme severe (…) Vom avea cel puțin 3 milioane de români vaccinați în iunie”, a declarat Valeriu Gheorghiță.
De asemenea, acesta a anunțat recent faptul că persoanele care fac parte din categoria a doua ar urma să primească prima doză din vaccinul anti-COVID-19 în cursul lunii ianuarie, mai devreme decât se estimase inițial.
„Ceea ce noi ne dorim este să accelerăm procesul de vaccinare. Vrem ca după jumătatea lunii ianuarie, în funcție de dinamica procesului de vaccinare pentru etapa I, să putem începe, într-adevăr, și vaccinarea persoanelor din etapa a doua, în mod deosebit a persoanelor care sunt la risc să dezvolte forme severe, așa cum sunt persoanele vârstnice instituționalizate”, a declarat Valeriu Gheorghiță.